Historiek van A.V. - Jabbeke

 

Dhr. André Storme was aangesloten bij Hermes Club Oostende. Hij huwde een meisje uit Jabbeke en kwam er wonen. André trainde toen regelmatig in Jabbeke en kwam zo in contact met andere lopers. Samen met Jerome Devriendt en Maurice Devisch richtte hij in 1955 A.V. Jabbeke op, een onderafdeling van Hermes Club Oostende. Er werd geen apart lidnummer bij de Belgische Atletiekbond aangevraagd. A.V. Jabbeke had wel zijn eigen bestuur en werking. Voor officiële wedstrijden werd onder de naam Hermes Club Oostende gelopen in de typische groen-gele kleuren.

In die tijd waren er 10 à 15 leden aangesloten bij A.V. Jabbeke. De trainingen gingen door in de Zerkegemstraat, op de onverharde openbare weg. De assenweg was een ideale ondergrond om op te trainen. Na de asfaltering van deze straat werd uitgeweken naar het Flamincapark voor de duurtrainingen. De spurttrainingen gingen door rond het krachtbalpleintje langs de Stationsstraat op een wandelpaadje in dolomiet, een rondje van amper 220m!

Begin jaren ’60 kreeg men toelating om te trainen op het militair domein in Zedelgem waar er een assepiste lag van 360m. Dit was al een hele vooruitgang.

Tussen 1970 en 1976 draaide de club op een zeer laag pitje. Op 13 februari 1977 werd A.V. Jabbeke geherlanceerd door Michel Van Poucke, Carlos Hanseeuw, Franky Sanders, Willy Deforce en Marcel Van Massenhove. Jaarlijks organiseerden ze een oefenveldloop medio oktober om op die manier atleten aan te trekken.

Het bestuur bleef herhaaldelijk vragen naar degelijke trainingsmogelijkheden in Jabbeke zelf. Begin jaren ’80 besliste de gemeente om een nieuw sportstadion aan te leggen langs de Krauwersstraat. In 1982 konden de atleten hun trainingen afwerken op een 400m-graspiste op het “Bogaertstadion”. Een klein houten tuinhuisje (6m2) deed toen dienst als berging en schuilplaats voor de atleten!! De club begon stilletjes aan te groeien, in eerste instantie vooral afstandslopers. Er was 1 trainer en 1 hulptrainer. De trainer schreef maandelijks voor elke atleet een persoonlijk schema.

Vijf jaar later werd de graspiste een sintelpiste. Eveneens werd er een kogel-en discusring en verspringbak aangelegd. In oktober 1987 werd deze nieuwe piste ingehuldigd met de eerste en enige officiële pistemeeting.

Op dat moment telde onze club een 40-tal atleten. Naast de jaarlijkse oefenveldloop werd er in die jaren ook een 24-urenloop georganiseerd tijdens het kermisweekend in augustus. Maar liefst 9x ging deze wedstrijd voor individuelen en groepen door in de dorpskern van Jabbeke. In 1992 werd deze 24-urenloop vervangen door de Permekeloop. Een stratenloop die nog steeds doorgaat de woensdagavond voor Onze-Lieve-Heer-Hemelvaartdag.

In 2001 gaf Franky Sanders zijn voorzitterschap door aan Jo Maes.  In 2014 gaf Jo het op zijn beurt door aan de huidige voorzitter Anne mie Nevelsteen. De laatste jaren is onze club uitgegroeid naar een club waar zogoed als alle disciplines kunnen beoefend worden. Sinds 2008 staat er een mooi clublokaal en het ledenaantal is ondertussen de kaap van 200 leden voorbij. Op woensdag en vrijdag staan er steeds een 10-tal trainers paraat om de atleten te begeleiden. A.V. Jabbeke is ook lid van de Sporta-federatie.

Belangrijke berichten

Hebt u vragen over de website, of ideeën, of mist u bepaalde informatie, neem dan contact op met de webmaster. Ik probeer zo snel mogelijk de site aan te passen.

Bezoekers

536903
VandaagVandaag40
GisterenGisteren95
Deze weekDeze week412
Deze maandDeze maand2511
Sedert 01/12/2012Sedert 01/12/2012536903
Leden 0
Gasten 7
Naar boven