Je kan Nele bellen

Geschiedenis Atletiekvereniging Jabbeke

André Storme was een atleet aangesloten bij Hermes Club Oostende. Hij leerde een meisje uit Jabbeke kennen en na hun huwelijk gingen ze in Jabbeke wonen. Zo kwam André regelmatig trainen in Jabbeke. Hij kwam er in contact met andere lopers zoals Jerome Devriendt en Maurice Devisch. Samen besloten zij om AVJabbeke op te richten, als onderafdeling van Hermes Club Oostende. Wel kreeg de club een eigen bestuur en autonome werking.

Voor officiële wedstrijden werd onder de naam van HCO gelopen in de typische groen-gele kleuren.

In die tijd bestond de club uit een tiental tot vijftiental leden. De trainingen gingen door in de Zerkegemstraat op de onverharde openbare weg. Deze assenweg leende zich tot de ideale ondergrond voor looptrainingen. Na de asfaltering van deze straat werd uitgeweken naar het Flamincapark voor de duurtrainingen. De sprinttrainingen gingen door rond het krachtbalpleintje langs de Stationsstraat. Dit wandelpad in dolomiet was slechts 220m lang!

Vervanging piste

Augustus 2023: een mijlpaal in de clubgeschiedenis. Na 36 (!) jaar wordt de sintelpiste vervangen door een tartanpiste. AVJ nam deel aan de groepsaankoop van Sport Vlaanderen voor aanleg of renovatie van nieuwe pistes. Het dossier werd goedgekeurd waarna Sport Vlaanderen voor 60% tussenkomt in de kosten voor een nieuwe tartanpiste! Zo worden we gesubsidieerd voor €565.000. De werken worden afgerond in de loop van 2024!
08/2023

Nieuwe voorzitter

2023: Stijn Lammers neemt het voorzitterschap op zich.
Januari 2023

Nieuwe voorzitter

In 2019 gaf Anne Mie Nevelsteen haar ontslag.
Nieuwe voorzitter: binnenkort.
2020

Voorzitter

In 2014 gaf Jo Maes op zijn beurt zijn voorzittersfunctie door aan Anne Mie Nevelsteen.
2014

Nieuw clublokaal

De laatste jaren is onze club uitgegroeid tot een club waar zo goed als alle disciplines kunnen beoefend worden. Sinds 2008 staat er een mooi clublokaal. Op woensdag en vrijdag staan er een tiental trainers paraat om alle atleten te begeleiden.

AVJ is ook lid van de Sporta-federatie

2008

Nieuwe voorzitter

In 2001 gaf Franky Sanders zijn voorzitterschap door aan Jo Maes.
2001

De club telde op dat moment een veertigtal atleten.

Naast de jaarlijkse oefenveldloop werd er in die jaren ook een 24-urenloop georganiseerd tijdens het kermisweekend in augustus. Negenmaal ging deze wedstrijd voor individuelen en groepen door in de dorpskern van Jabbeke. In 1992 werd deze 24-urenloop vervangen door de Permekeloop. Deze stratenloop gaat tot vandaag nog steeds door de woensdagavond vóór Onze-Lieve-Heer-Hemelvaartdag.
Kermisweek Augustus '92

Vijf jaar later werd de graspiste een sintelpiste.

Eveneens werd er een kogel- en discusring en een verspringbak aangelegd. Meerdere disciplines konden nu dus beoefend worden. In oktober 1987 werd deze nieuwe piste ingehuldigd met de eerste en enige officiële pistemeeting die er heeft plaatsgevonden.
Oktober 1987

Grote pijnpunt was het ontbreken van degelijke trainingsmogelijkheden in Jabbeke

Begin jaren ’80 besliste de gemeente dan toch om een nieuw sportstadion aan te leggen langs de Krauwersstraat.

Vanaf 1982 konden de atleten van AVJ hun trainingen afwerken op een 400m-graspiste op het “Bogaertstadion”.
Een klein houten tuinhuisje deed toen dienst als berging en schuilplaats voor de atleten! Geleidelijk aan begon de club uit te breiden, waarbij de nadruk vooral lag op het lange afstandslopen. Er was één trainer en één hulptrainer. Maandelijks werd voor iedere atleet een persoonlijk schema geschreven.

Begin jaren '80

De club draaide op een zeer laag pitje

Onder impuls van Michel Van Poucke, Carlos Hanseeuw, Franky Sanders, Willy Deforce en Marcel Van Massenhove werd de club geherlanceerd op 13 februari 1977. Om nieuwe atleten aan te trekken werd er vanaf nu jaarlijks een oefenveldloop georganiseerd in oktober.
Tussen 1970 en 1976

Club kreeg toestemming

Begin jaren ’60 kreeg de club toestemming om te trainen op het militair domein in Zedelgem waar er een assenpiste lag van 360m. Een heuse vooruitgang voor de club!
Begin jaren '60

Onze Sponsors